engineering

Demeter Cave House Santorini

  • Θέση έργου: Πύργος, Σαντορίνη
  • Θέρμανση: Split units
  • Ζεστό νερό χρήσης: Δοχείο αποθήκευσης με υποστήριξη από πεδίο ηλιακών συλλεκτών
  • Κλιματισμός: Split units
  • Αρχιτεκτονική Μελέτη: LKMK Architects, φωτογράφος: Πάνος Μπαρούς
  • Στατική Μελέτη: Φίλιππος Γαβαλάς, Πολιτικός μηχανικός

Το Demeter Cave House είναι ένα σπηλαιώδες «καταφύγιο» που προσφέρει άνεση, ιδιωτικότητα, χαλάρωση και υπέροχη θέα στον οικισμό του Πύργου της Σαντορίνης. Η αποκατάσταση ενός ερειπωμένου παραδοσιακού κτίσματος και η επανάχρηση του ως κατοικία διακοπών είχαν ως σχεδιαστικό άξονα τις αξίες της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με ένα άγγιγμα πολυτέλειας. Κατά την είσοδο μας συναντάμε την ιδιωτική αυλή με Jacuzzi και μπορούμε να δούμε τη μοναδική όψη του κτιρίου, στην οποία διατηρήθηκαν τα αρχικά της ανοίγματα. Ο εννιαίος, θολωτός εσωτερικός χώρος μας υποδέχεται με το κουζινάκι και το σαλόνι, ενώ προχωρώντας βρίσκουμε το υπνοδωμάτιο και στο τέλος το μπάνιο. Το σαλόνι και το υπνοδωμάτιο διαχωρίζονται από ένα τοίχο με ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός ακόμα και στα πιο σκοτεινά σημεία . Παρά τη στενότητα του κτίσματος τα ανοίγματα σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα των τοίχων, το ανοιχτό γκρι χρώμα της πατητής τσιμεντοκονίας και τις ξύλινες λεπτομέρειες αποδίδουν φωτεινούς, κομψούς και ευχάριστους χώρους.